Faszerowane bataty
Dla jasności, batat to słodki ziemniak. W skrócie – totalny odlot. Jest to moje ostatnie największe kulinarne odkrycie! Warto spróbować, nie pożałujecie.
Składniki (3osoby):
- 3 bataty,
Farsz:
- 5 plastrów szynki parmeńskiej/prosciutto,
- 100g sera żółtego,
- 2 duże garści szpinaku lub rukoli,
- 8-10 kawałków suszonych pomidorów,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Bataty umyć (nie obierać) przekroić na pół, wysmarować lekko oliwą z oliwek i włożyć do nagrzanego piekarnika na blaszce na 40min – 200 stopni.
- W czasie pieczenia przygotowujemy farsz.
- Starty ser mieszamy z pokrojonymi suszonymi pomidorami, szpinakiem oraz poszarpaną szynką parmeńską. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania.
- Po 40 minutach wyciągamy bataty z piekarnika i wydrążamy łyżką miąższ ze środka (nie cały).
- Wydrążony miąższ mieszamy z farszem, a następnie mieszankę wykładamy do wydrążonych łódek.
- Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 15min.
Bataty super smakują z sosem składającym się z: jogurtu naturalnego, 2 ząbków czosnku, kolendry, majeranku oraz łyżeczki soku z cytryny.
Czy się najecie? Wszystko zależy od osoby. Ja jako sportowiec aktywny codziennie zjadłam jeszcze zupę szparagową 🙂