Faszerowane bataty

Dla jasności, batat to słodki ziemniak. W skrócie – totalny odlot. Jest to moje ostatnie największe kulinarne odkrycie! Warto spróbować, nie pożałujecie.

Składniki (3osoby):

  • 3 bataty,

Farsz:

  • 5 plastrów szynki parmeńskiej/prosciutto,
  • 100g sera żółtego,
  • 2 duże garści szpinaku lub rukoli,
  • 8-10 kawałków suszonych pomidorów,
  • sól, pieprz

6aa

Przygotowanie:

  1. Bataty umyć (nie obierać) przekroić na pół, wysmarować lekko oliwą z oliwek i włożyć do nagrzanego piekarnika na blaszce na 40min – 200 stopni.
  2. W czasie pieczenia przygotowujemy farsz.
  3. Starty ser mieszamy z pokrojonymi suszonymi pomidorami, szpinakiem oraz poszarpaną szynką parmeńską. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania.
  4. Po 40 minutach wyciągamy bataty z piekarnika i wydrążamy łyżką miąższ ze środka (nie cały).
  5. Wydrążony miąższ mieszamy z farszem, a następnie mieszankę wykładamy do wydrążonych łódek.
  6. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 15min.

Bataty super smakują z sosem składającym się z: jogurtu naturalnego, 2 ząbków czosnku, kolendry, majeranku oraz łyżeczki soku z cytryny.

zz

Czy się najecie? Wszystko zależy od osoby. Ja jako sportowiec aktywny codziennie zjadłam jeszcze zupę szparagową 🙂