Owsiane placuszki z jabłkiem

Placuszki owsiane – w mojej wersji, moje ulubione. Przepis można zrobić na wiele sposobów – dodać coś nowego lub oszczędzić dany składnik. Dla mnie idealne są takie. Bez smażenia na tłuszczu. Idealne na śniadanko!

Składniki: 

(10 małych placuszków)

  • 1 jabłko,
  • 1 jajko,
  • ¼ szklanka mleka,
  • ¼ szklanki (zblenderowanych) płatków owsianych,
  • 2 łyżki mąki (kukurydzianej),
  • szczypta cynamonu,
  • 1 lub 2 łyżki masła orzechowego,

 

1a

Przygotowanie:

  1. Do zblenderowanych płatków owsianych (lub nie) dodaj mleko i  jajko.
  2. Miksuj przez około 2 min.
  3. Następnie zetrzyj jabłko i dodaj resztę składników.
  4. Kontynuuj miksowanie 1min.
  5. Patelnię  dobrze rozgrzej i nakładaj placuszki.
  6. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Placuszki smakują wybornie bez żadnych dodatków, jednak można je jeść różnie np. z dżemem, owocami, masłem orzechowym, ewentualnie czekoladą.