Tagliatelle z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Miłość do kuchni Włoskiej? Niedawno właśnie stamtąd powróciłam więc jest mi tęskno do włoskich smaków. Zawsze gdy nie mam pomysłu na obiad, kończy się na makaronie. A to, że do makaronów mam słabość i lubię je robić na różne sposoby to już inna bajka.Tym razem postawiłam na makaron jajeczny tagliatelle z kurczakiem, suszonymi pomidorami i sosem śmietankowym. Kilka oliwek Włoskich do przegryzienia nie zaszkodzi.

Składniki (2 osoby):

  • 180g makaronu typu tagliatelle,
  • pierś z kurczaka,
  • 6 suszonych pomidorów lub więcej ( im więcej tym lepszy aromat ),
  • 100ml śmietany 12%,
  • pieprz, sól,
  • czosnek,
  • parmezan

Przygotowanie:

  1. Wstaw wodę na makaron.
  2. Pierś kurczaka  umyj, pokrój w drobną kostkę, osól, opieprz.
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek lub 2 łyżki wody z suszonych pomidorów, podsmaż czosnek.
  4. Gdy czosnek lekko się zarumieni, dodaj kurczaka i podsmażaj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  5. W tym czasie pokrój pomidory w cienkie plasterki i ugotuj makaron w dużej ilości lekko osolonej wody, tak aby był al dente.
  6. Gdy mięso będzie już gotowe, wyłącz ogień. Na patelnię wlej śmietankę, cały czas mieszając.
  7. Dodaj makaron (nie przelewaj go zimną wodą) i  suszone pomidory.
  8. Całość wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
  9. Na koniec posyp świeżo startym parmezanem.

Smacznego 🙂