Brązowy ryż z szynką i fasolą

Zdrowe danie dla biegaczy, dla sportowców, dla każdego! Dobre węgle i spora dawka białka sprawdzą się po mocnym treningu w chłodny dzień.

Składniki (1 osoba):

  • pół paczki brązowego ryżu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 80g pokrojonej w kostkę wędzonej szynki,
  • mała cebula,
  • pół papryki,
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • 1 łyżka rozmarynu/tymianku,
  • pół filiżanki czerwonej lub jasnej fasoli,
  • 2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,

DSC_4258a

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj szynkę i smaż (5-10min).
  2. Dodaj cebulę paprykę i czosnek, zmieszaj i smaż aż zmięknie (5-10min).
  3. Przypraw rozmarynem oraz szczyptą pieprzu i soli.
  4. Zacznij dodawać wcześniej ugotowany ryż.
  5. Gdy ziarenka złapią lekki połysk, dorzuć fasolę i wlej 3 łyżki jej zalewy.
  6. Duś ciągle do momentu wyrównania temperatury (1-2min).
  7. Podawaj przyprawione pietruszką.