Tosty francuskie

Jest to śniadanie dla osób, które lubią jeść na słodko. Większość dzieci określa je mianem „ulubione”. Tosty te można jeść ze świeżymi owocami o które trudno w sezonie zimowym. Ja użyłam konfitury śliwkowej i smakowały równie dobrze 🙂

 

Składnik:

  • 2 kromki chleba
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ulubiony dżem

 

DSC_4203a

 

Przygotowanie:

  1. Jajko roztrzepać na talerzu widelcem.
  2. Dodać mleko i cukier waniliowy, zamieszać.
  3. Kromki chleba obtoczyć w jajku z obu stron i położyć na rozgrzaną patelnie (masło lub oliwa z oliwek).
  4. Na patelni trzymać krótko po 1 min przewrócić i trzymać kolejną 1 minutę (łącznie 2 minutki).
  5. Przełożyć na talerzyk posmarować ulubioną konfiturą.
  6. Cieszyć się dobrym i słodkim śniadaniem.
  7. Biegać 🙂

 

Miłego dnia! Ja już wszystkie punkty wykonałam, został mi tylko ostatni.