Chili con carne

Od oryginalnego meksykańskiego chili con carne moje się trochę różni. Zmodyfikowałam je w taki sposób, że zamiast pomidorów dodałam jedną paprykę więcej i trochę pesto. Co najważniejsze – chili i mięso jest!

Składniki(3 osoby):

  • 500g mięsa mielonego(wołowego),
  • 250g ryżu basmati,
  • 2 papryki,
  • 2 łyżki czerwonego pesto,
  • 250ml wody,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,

Przyprawy:

Można według własnych preferencji ja natomiast tylko proponuję.

  • 3 łyżeczki lub więcej chili (pieprz cayenne),
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 2 łyżeczki papryki ostrej,
  • sól, pieprz (u mnie ziołowy),

2a

Przygotowanie:

  1. Cebule kroimy i szklimy na oliwie, następnie dodajemy posiekany czosnek z oregano i podsmażamy 1 min.
  2. Na patelnię wrzucamy mięso mielone i kmin.
  3. Czekamy aż mięso zmieni kolor, a następnie wlewamy na patelnię wodę (lub mniej wody i puszkę pomidorów o których zapomniałam J) Doprawiamy do smaku papryką słodką, ostrą, chili, sola pieprzem.
  4. Dusimy na małym ogniu 20min, a między czasie gotujemy ryż.
  5. Po 20min dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy 5 min. Po tym czasie dodajemy fasolę i czekamy 4 min lekko mieszając.
  6. Na koniec dodajemy pesto, i mieszamy zawartość naszej patelni z ryżem.

Smacznego!