Brzoskwiniowa jaglanka

Jak dla mnie jest to inna wersja owsianki. Smakuje inaczej, ale równie dobrze. Kaszę jaglaną jednak gotuje się trochę dłużej niż płatki owsiane, tragedii nie ma 🙂

Składniki:

  • 3 łyżki kaszy jaglanej,
  • mleko,
  • 1 brzoskwinia,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • +dodatki (np. borówki, maliny, orzechy)

IMG_5302

Przygotowanie:

  1. Wieczorem kaszę jaglaną płuczemy w wodzie, a następnie zalewamy  1 szklanką mleka. Zostawiamy na noc w lodówce.
  2. Następnego dnia rano wszystko przekładamy do rondelka i czekamy aż zacznie bulgotać, a kasza wchłonie całkowicie mleko.
  3. W międzyczasie myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę brzoskwinie, od czasu do czasu mieszając zawartość rondelka.
  4. Kiedy kasza wchłonie mleko(około 10min) wsypujemy do rondelka pokrojoną brzoskwinię i 50-100ml mleka.
  5. Mieszamy i czekamy ponownie, aż kasza wchłonie dolane mleko, a brzoskwinia zmięknie(około 5min).
  6. Po tym czasie naszą jaglankę przekładamy do miseczki i dodajemy miód, mieszamy, dekorujemy 🙂