Brzoskwiniowa jaglanka
Jak dla mnie jest to inna wersja owsianki. Smakuje inaczej, ale równie dobrze. Kaszę jaglaną jednak gotuje się trochę dłużej niż płatki owsiane, tragedii nie ma 🙂
Składniki:
- 3 łyżki kaszy jaglanej,
- mleko,
- 1 brzoskwinia,
- 1 łyżeczka miodu,
- +dodatki (np. borówki, maliny, orzechy)
Przygotowanie:
- Wieczorem kaszę jaglaną płuczemy w wodzie, a następnie zalewamy 1 szklanką mleka. Zostawiamy na noc w lodówce.
- Następnego dnia rano wszystko przekładamy do rondelka i czekamy aż zacznie bulgotać, a kasza wchłonie całkowicie mleko.
- W międzyczasie myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę brzoskwinie, od czasu do czasu mieszając zawartość rondelka.
- Kiedy kasza wchłonie mleko(około 10min) wsypujemy do rondelka pokrojoną brzoskwinię i 50-100ml mleka.
- Mieszamy i czekamy ponownie, aż kasza wchłonie dolane mleko, a brzoskwinia zmięknie(około 5min).
- Po tym czasie naszą jaglankę przekładamy do miseczki i dodajemy miód, mieszamy, dekorujemy 🙂
Aaaa! Już od samego patrzenia robię się głodna 🙂
Podobno kasza jaglana jest świetna na wzmocnienie włosów i staram się jeść ją często, ale ciężko żeby mi jakiś przepis przypadł do gustu. Za to ten zrobił na mnie wrażenie. Jutro jem na śniadanko 😀 Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Brzoskwiniowa jaglanka w sam raz przed startem w zagranicznym maratonie 🙂