Owsianka z jajkiem

Lubię eksperymentować w kuchni. Raz wychodzi, raz nie. Tym razem zostałam miło zaskoczona inną wersją owsianki. Tak niewiele trzeba było, aby coś w niej zmienić. Dodałam jajko! Konsystencja jest bardziej zbita, a jajka kompletnie nie czuć. Smakuje to i wygląda bardziej jak budyń. Każdy owsiankowicz powinien choć raz spróbować owsianki z jajkiem 🙂

7b

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka dżemu,
  • **dodatki (świeże lub suszone owoce, orzechy, nasiona itp.)

 

Przygotowanie:

  1. Na noc zalewam płatki mlekiem i wkładam do lodówki. (Mój patent, aby owsianki szybciej była gotowa. Można go oczywiście pominąć, ale uprzedzam, że proces gotowania będzie trwał dłużej).
  2. Rano przekładamy zalane płatki do rondelka i gotujemy czasami mieszając. (około 4min).
  3. Kiedy mleko już trochę pobulgocze, a konsystencja owsianki nie będzie już taka luźna dodajemy wybełtane jajko (NIE ZMIKSOWANE!) i energicznie mieszamy.
  4. Tutaj należy uważać, aby jajko nam się nie ścięło. Mieszamy przez około 40s i zdejmujemy z palnika.
  5. Przekładamy do miseczki i mieszamy z miodem.
  6. Na wierzch dodajemy łyżkę dżemu i dekorujemy dodatkami.

1a

P.S. Zamiast miodu pod koniec gotowania można dodać zmiażdżonego widelcem banana. Po jakiejś minucie dodajemy wtedy jajko, mieszamy i pilnujemy, aby się nie ścięło. (max 50s).