Szybkie krewetki na obiad

Dostawa krewetek? Chcecie je jak najszybciej wykorzystać, a nie macie pomysłu z czym i jak je najlepiej zjeść? Trafiliście idealnie, bo właśnie chcę się z wami podzielić przepisem na wyborny i szybki obiad krewetkowy 🙂

Składniki:

(Na 1 osobę)

  • 1 paczka ryżu (100g),
  • 8 lub więcej krewetek (ja użyłam szarych),
  • odrobina posiekanej rukoli,
  • 3 lub 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 łyżki papryki w proszku,
  • odrobina sproszkowanego chilli,
  • 4 łyżki śmietany kremówki,
  • sól,

 

5

Przygotowanie:

  1. Krewetki obieramy, posypujemy papryką, chilli oraz solimy.
  2. Na patelni rozgrzewamy konkretną ilość oliwy z oliwek, dodajemy posiekany czosnek oraz krewetki.
  3. Smażymy do zarumienienia(dosłownie chwila, a będą gotowe).
  4. Jak krewetki będą gotowe dodajemy wcześniej ugotowany ryż i mieszamy.
  5. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z rukolą oraz śmietaną.
  6. Możemy dosolić do smaku.

*Z rukolą ostrożnie! Jak dacie jej za dużo to danie zrobi się gorzkie, więc najbezpieczniej wykorzystać ją tylko do przyozdobienia.

Tak to już koniec! Najdłużej to się chyba te krewetki obierało 😛