Pieczona owsianka

Owsianki uwielbiam i mogłabym je jeść codziennie, a dlaczego? Bo umiem je robić na milion sposób, a w diecie najważniejsza jest różnorodność. Poza tym są przepyszne i ze zdrowymi dodatkami stanowią pełnowartościowe śniadanie. Oczywiście samymi owsiankami nie żyję, ale lubię z nimi eksperymentować. Tym razem wsadziłam ją do piekarnika! I jaki był efekt końcowy?

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 200ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (nie trzeba),
  • **dekoracja: świeże/suszone owoce, bakalie, orzechy itp.

 

3

Przepis:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. Wszystkie składniki dobrze mieszamy widelcem i wykładamy w naczyniu do zapiekania(np. kokilka).
  3. Pieczemy w 180 stopniach 25-30min.
  4. Na koniec pozostała nam najlepsza czynność – dekoracja! Ja swoją posypałam migdałami, żurawiną i polałam syropem daktylowym.

Efekt końcowy, był taki jak się spodziewałam – Pycha! Polecam każdemu owsiankożercy.