Ciastka, ciastki owsiane!

Dużo jest na nie przepisów, ale wszystko zależy od własnych upodobań i od tego jakimi produktami dysponujemy. U mnie w domu płatki owsiane, banany, mleko to podstawa, więc ciastki można robić kiedy się chce. Robi się je banalnie i szybko. Więc jak jesteście głodni to i tak lepiej je zrobić niż kupić. W domowych ciastkach owsianych wiemy co jest, a w tych kupnych, albo nie wiemy, albo nie chcemy wiedzieć 😛 Metodą prób i błędów doszłam do „moich” faworytów. Podzielę się z Wami 🙂

Składniki:

  • 10 łyżek płatków owsianych,
  • 1 łyżka mąki gryczanej,
  • 1 banan,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • garść orzechów włosków,
  • garść orzechów brazylijskich,
  • garść suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • 2 łyżki nasiona słonecznika,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,

Przygotowanie:

Banana rozdrobić widelcem i wszystko wymieszać rękoma. Masa jest bardzo kleista, ale spokojnie wszystko w piekarniku ładnie się połączy. Formować ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika na 17min-180 stopni.

3

Bazą są płatki owsiane i banan, więc jak czegoś Wam zabraknie to się nie przejmujcie i specjalnie nie biegnijcie do sklepu. Chyba że chcecie mieć mega przepyszne takie jak ja 😛 Warto się poświęcić, ale już Was nie podpuszczam 🙂