Kurczak curry w mleczku kokosowym

Takie proste, a dopiero teraz odkryłam to danie. Szybkie, zdrowe, sycące i przede wszystkim smaczne. Można jeść z kaszą, ryżem, makaronem i innymi wymysłami. Ja wybrałam pełnoziarniste kokardki i trafiłam w 10! Smakowało wszystkim, a w kuchni długo się nie nastałam. Od dziś kurczak curry w mleczku kokosowym wchodzi do mojego studenckiego menu!

Składniki (3porcje):

  • 300g+ makaronu,
  • dwie połówki piersi z kurczaka (około 300g),
  • 4 łyżeczki curry,
  • 1 łyżeczka chili,
  • puszka mleczka kokosowego (400ml),
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • olej kokosowy/oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz

Przepis:

  1. Kurczaka pokroić, posypać 3 łyżeczkami curry, wymieszać i pozostawić w lodówce na 30min. (Można pominąć lodówkę).
  2. W między czasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu.
  3. Na rozgrzaną patelnię(olej koko) wsypać pokrojoną cebulę oraz czosnek.
  4. Po krótkiej chwili dodać kurczaka w curry.
  5. Kurę na patelni doprawić (sól, pieprz, chili). Od czasu do czasu mieszać drewnianą łopatką.
  6. Jak kurczak będzie już gotowy zmniejszyć gaz i wlać mleczko kokosowe z łyżeczką curry.
  7. Zamieszać i dusić przez chwilę, bo danie jest już prawie gotowe!
  8. Makaron połączyć z zawartością patelni i by było na tyle 🙂

Mi wyszło dość pikantne, ale spokojnie… normę zjadliwości zachowało. Poza tym było przepyszne. Polecam, smacznego!