Sałatka z indykiem

Bomba witaminowa, super sprawdza się w letnie, upalne dni. Plusem jest to, że można ją jeść na ciepło lub zimno. 😊  Idealnie pasuje do ryżu lub kaszy, a wtedy już mamy pełnowartościowy, szybki i łatwy obiad. Przyprawy odgrywają tutaj ważną rolę 😊

Składniki:

  • pierś z indyka 200g,
  • przyprawy: do Chili Con Carne (Kotanyi), Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (Kamis) sól, pieprz,
  • pół cebuli i ząbek czosnku,
  • półtora papryki(czerwona i pół żółtej),
  • pomidorki koktajlowe(ja lubię dużo),
  • ogórek,
  • mix sałat,
  • olej kokosowy  20g,

Przepis:

  1. Pierś z indyka kroimy i posypujemy przyprawami.
  2. Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym wsypujemy cebulę z czosnkiem.
  3. Jak cebulka się lekko przyrumieni dodajemy na patelnię indyka i smażymy mieszając od czasu do czasu drewnianą łopatką.
  4. Resztę składników myjemy, kroimy i mieszamy w miseczce.
  5. Usmażonego indyka z cebulką i czosnkiem dodajemy do naszej sałatki.
  6. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą z suszonych pomidorów.
  7. Dekorujemy pozostałością koktajlowych pomidorków(tak jak na zdjęciu) oraz pomarańczową papryką (oczywiście można wszystko wymieszać, jest to kwestia tylko i wyłącznie estetyczna).

Jeżeli jesteśmy głodni jemy od razu, a jak nie to zostawiamy na później wkładając do lodówki, smacznego!