Omlety z samych jajek

Te omletonaleśniki (zwał jak zwał) są tak proste, że aż wstyd mi podać przepis. Dużo osób się pyta to zamiast każdemu odpisywać z osobna dzielę się z Wami nimi tutaj. Na śniadanie, obiad, kolacje, przekąskę… Nadają się o każdej porze dnia. Bez owoców sprawdzą się idealnie jako śniadanie białkowo-tłuszczowe, ale owocki swój urok mają, wiadomo 😊

Składniki:

  • 2 jajka,
  • olej kokosowy,
  • ekstrakt migdałowy,
  • masło orzechowe (primavika mix orzechów),
  • owoce (np. banan, maliny, borówki),
  • **syrop daktylowy bądź inny (teraz modne są 0 kcal, też można :P)

Przepis:

  1. Jajka miksujemy razem z kilkoma kropelkami ekstraktu.
  2. Masę wylewamy na bardzo rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym.
  3. Nakładamy pokrywką i kontrolujemy!
  4. Przewracamy naleśniora i bez pokrywki smażymy chwilę.
  5. Zdejmujemy z ognia i dekorujemy masłem orzechowym, owocami i syropem 😊

UWAGI:

Do masy można dodać płaską łyżeczkę kakao, wtedy nasz omletonaleśnik będzie ciemniejszy (jak na pierwszym zdjęciu).

Zamiast 1 naleśnika można zrobić z tej masy dwa cieńsze, ale pamiętajmy o rozgrzaniu oleju kokosowego przed smażeniem!

Fajnym patentem na farsz bez masła orzechowego ☹ są rozgniecione maliny wymieszane z syropem.

Kombinujcie, bawcie się i jedzcie ze smakiem!