Sernik wysokobiałkowy

Tradycjonalistką nie jestem, więc tradycyjny sernik zostawiam mojej mamie, która w robieniu serników jest mistrzynią. Ja jestem mistrzynią w kombinowaniu, więc wykombinowałam takie oto cudo. Sernik można nazwać „sernikiem odtłuszczonym”, kiedy przymkniemy oko na polewę :D. Pierwszy raz robiłam spód daktylowy i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, ale wątpię, aby ktokolwiek wytrzymał tak długo 😝.  Domownikom smakował, mi również przypadł do gustu. W sumie można by go nazwać sernikiem PRO. Jedząc to nie wiadomo na jakim smaku należy się skupić. To chrupiemy daktylowy spód, a to serowa masa, a to owocki i to masło… No spróbujcie!

Blacha o wymiarach: 30x22cm

Składniki:

1. Spód:

  • 150g namoczonych daktyli,
  • szklanka mąki ryżowej,
  • 30g odżywki białkowej (u mnie czekoladowa, ale może być każda inna),
  • 2 łyżki brązowego cukru (bądź innego słodzidła),
  • łyżka kakao,

2. Masa:

  • 500g twarogu chudego,
  • 300g jogurtu chudego greckiego,
  • 50g odżywki białkowej (u mnie słony karmel, ale może być każda inna, najlepiej waniliowa),
  • 3 łyżki brązowego cukru (bądź innego słodzidła, nie płynnego),
  • 2 białka jaj,

3. Polewa:

*Dodatkowo:

  • sezonowe owoce,

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalewamy wodą, czekamy minimum 10min i rozgniatamy je widelcem.
  2. Wszystkie składniki na spód wyrobić rękoma (razem z wodą od daktyli, aby ciasto było bardziej klejące) i ułożyć na papierze do pieczenia w blaszce.
  3. Spód pieczemy 20min w 160 stopniach.
  4. Wszystkie składniki na masę miksujemy (sprawdzamy czy masa jest wystarczająco słodka, jak nie to dodajemy więcej słodzidła).
  5. Na podpieczony spód wsypujemy owoce np. borówki, a następnie wylewamy masę (owoce można pominąć).
  6. Pieczemy 40-50min w 160 stopniach.
  7. W rondelku podgrzewamy wszystkie składniki na polewę (nie mogą się gotować!) i polewamy nią ciasto.
  8. Po wystudzeniu nasz serniczek ląduje w lodówce na minimum 2h, a najlepiej całą noc.

Przepis wydaje się dość skomplikowany, ale to ze względu na moją szczegółową instrukcję obsługi. Szybsza wersja tego sernika nie zawiera owoców, ani polewy, ale to ciasto aż się prosi o masło orzechowe!