Quesadillas z indykiem

Dzisiaj przychodzę do was z czymś Meksykańskim i… To nie jest śniadanie! Wow! Mega szybki i mega smaczny pomysł na obiad bądź przekąskę imprezową (najlepiej w pokrojonej wersji). Ja poszłam na łatwiznę i placków użyłam kupnych, co zaoszczędziło mi sporo czasu i mycia 🙂

Składniki na 2 porcje:

  • 2 placki tortilli,
  • 1 pojedyncza pierś z indyka,
  • keczup,
  • szklanka startego żółtego sera (lub więcej, kto co lubi),
  • fasola + kukurydza (z puszki),
  • cebula,
  • przyprawy (słodka papryka/oregano/zioła prowansalskie),

7a

Przygotowanie:

  1. Nagrzewam piekarnik.
  2. Pokrojonego indyka smażę na patelni, po czym dodaję pokrojoną cebulkę a na sam koniec mieszam z kukurydzą i czerwoną fasolą. Przyprawiam według uznania.
  3. Placki od tortilli podgrzewam na patelni po czym kładę na blachę smaruję keczupem, posypuję serem i nakładam farsz.
  4. Farsz ponownie posypuję serem i przykrywam całość 2 ciepłym plackiem. ( Ja swoją złożyłam na pół, ale w oryginale należy ją przykryć.
  5. Wierzch również smaruję keczupem i posypuję serkiem.
  6. Wkładam do nagrzanego piekarnika dosłownie na chwilę, aż ser się rozpuści (około 5 min).

P.S. Aby 3 osoby się porządnie najadły należy wykonać mój przepis x2 czyli z 4 placków 🙂 A zamiast kukurydzy z fasolą można użyć chili con carne w puszce. Przygotowanie zajęło mi niecałe 20 min razem z myciem 🙂