Quesadillas z indykiem
Dzisiaj przychodzę do was z czymś Meksykańskim i… To nie jest śniadanie! Wow! Mega szybki i mega smaczny pomysł na obiad bądź przekąskę imprezową (najlepiej w pokrojonej wersji). Ja poszłam na łatwiznę i placków użyłam kupnych, co zaoszczędziło mi sporo czasu i mycia 🙂
Składniki na 2 porcje:
- 2 placki tortilli,
- 1 pojedyncza pierś z indyka,
- keczup,
- szklanka startego żółtego sera (lub więcej, kto co lubi),
- fasola + kukurydza (z puszki),
- cebula,
- przyprawy (słodka papryka/oregano/zioła prowansalskie),
Przygotowanie:
- Nagrzewam piekarnik.
- Pokrojonego indyka smażę na patelni, po czym dodaję pokrojoną cebulkę a na sam koniec mieszam z kukurydzą i czerwoną fasolą. Przyprawiam według uznania.
- Placki od tortilli podgrzewam na patelni po czym kładę na blachę smaruję keczupem, posypuję serem i nakładam farsz.
- Farsz ponownie posypuję serem i przykrywam całość 2 ciepłym plackiem. ( Ja swoją złożyłam na pół, ale w oryginale należy ją przykryć.
- Wierzch również smaruję keczupem i posypuję serkiem.
- Wkładam do nagrzanego piekarnika dosłownie na chwilę, aż ser się rozpuści (około 5 min).
P.S. Aby 3 osoby się porządnie najadły należy wykonać mój przepis x2 czyli z 4 placków 🙂 A zamiast kukurydzy z fasolą można użyć chili con carne w puszce. Przygotowanie zajęło mi niecałe 20 min razem z myciem 🙂