Omlet jaglany z kremem orzechowo-daktylowym

Co zrobić z mąką jaglaną jak ma się jej pod dostatkiem? Omleta! 😊Mąkę jaglaną można nabyć w sklepie np. TUTAJ lub zmielić kaszę jaglaną (w młynku do kawy).

Dziś padło na omleta w wersji „na słodko”. Skromnie mówiąc ten autorski krem (z masła orzechowego <3) wpasował się idealnie. Fajna alternatywa na śniadanie lub posiłek potreningowy. Co więcej placek nie zawiera glutenu i ma jakieś 500-600kcal z dodatkami. Oczywiście jest smaczny, zdrowy i fotogeniczny 😛

Składniki na omlet:

  • 2 białka jaj,
  • 1 żółtko,
  • 20g mąki jaglanej (2 kopiaste łyżeczki),
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 4 łyżki wody,

Krem:

Dodatkowo(dekoracja):

  • odżywka białkowa,
  • gorzka czekolada,
  • płatki migdałów,
  • owoce,

.

Przepis:

  1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
  2. W osobnej misce łączymy mąkę jaglaną, żółtko i wodę, dokładnie mieszamy masę.
  3. Ubite białka łączymy z naszą żółtą masą, a następnie wylewamy na rozgrzaną patelnię (z roztopionym olejem kokosowym).
  4. Przykrywamy, zmniejszamy ogień, po czasie odwracamy nasz placek na drugą stronę i pilnujemy, aby się nie przypalił.
  5. Gotowego omleta zdejmujemy z patelni, smarujemy kremem i dekorujemy według uznania.

Krem orzechowo-daktylowy:

  1. Gorącą wodą zalewamy suszone daktyle i odstawiamy na minimum 10 min.
  2. Następnie dodajemy masło orzechowe i energicznie mieszamy widelcem lub za pomocą miksera (tak, aby powstała konsystencja masy).

Pozostało mi Wam życzyć smacznego i wysyłajcie mi zdjęcia jak tam Wasze omleciory powychodziły 😊