Świąteczne ciasto jaglane
W 2017 przerzuciłam się z owsianek na jaglanki, a co za tym idzie? – kasza jaglana. Kasza jaglana jest mega zdrowa, mega smaczna i idealnie komponuje się do dań obiadowych jak i deserów. Ja już trochę czasu się nią bawię i wiem w jakim wydaniu smakuje najlepiej. Z racji tego, że zbliżają się Święta, a ja lubię nowości na świątecznym stole to zrobiłam taką oto nowość.
Ciasto jaglane w wersji świątecznej przypominać może sernik, ale sera w nim nie znajdziemy, a co ciekawsze nie wsadzimy tego naszego „sernika” nawet do piekarnika. Ja je kroje na 8 kawałków z czego jeden liczy około 270kcal (bez wersji z oreo), czyli bardzo mało jak na ciasto, więc bierzcie najlepiej dwa od razu :P. Cały proces tworzenia tego smakowitego cuda trwa niecałą godzinkę i nie zawiera (tak myślę) wymyślnych składników.
Składniki:
Tortownica o średnicy 18cm (czyli mała), kolejnym razem wykorzystam uniwersalną formę do tart.
Spód:
- 100g suszonych daktyli,
- 30g płatków migdałowych,
- 30g płatków owsianych (nie błyskawicznych),
- 60g masła orzechowego (Targroch),
- łyżeczka cynamonu,
Masa:
- 200g kaszy jaglanej,
- 4 łyżki cukru (ja dałam ksylitol),
- odrobina aromatu migdałowego,
- 100-200ml mleka/wody (zależy od upodobań),
- *UWAGA! Aby wejść level wyżej z tym ciastem – dodajcie do masy białą część z 10 ciasteczek oreo, a czarną użyjcie do spodu i polewy lub zróbcie z niej inny użytek😊
Polewa:
- 1 łyżka kakao,
- 100g suszonych daktyli,
- 60g masła orzechowego,
- *płatki migdałowe do posypania,
Przepis:
- Daktyle zalewamy wodą (najlepiej ciepłą) i zostawiamy na minimum 10min.
- Daktyle blendujemy lub rozgniatamy widelcem, a następnie łączymy z resztą składników na spód.
- Stopniowo dolewamy wody w której były moczone daktyle, aby powstała kleista masa (nie płynna!), masą wylepiamy formę.
- Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy w wodzie około 15min.
- Po ostygnięciu i napęcznieniu, kaszę blendujemy z resztą składników na masę (uważamy na ilość wody/mleka, aby nie powstała nam jaglanka 😛 to ma być zbita masa!).
- Masę wylewamy na spód i wkładamy do lodówki.
- Polewę/górę tworzymy podobnie jak spód, czyli maczamy daktyle, a następie mieszamy, blendujemy z resztą składników na górę.
- Polewę wylewamy na wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto przechowujemy w lodówce pod przykryciem (folia aluminiowa) do 5 dni. Smacznego!
A Wy co przygotowujecie dobrego na Święta?