Świąteczne ciasto jaglane

W 2017 przerzuciłam się z owsianek na jaglanki, a co za tym idzie? – kasza jaglana. Kasza jaglana jest mega zdrowa, mega smaczna i idealnie komponuje się do dań obiadowych jak i deserów. Ja już trochę czasu się nią bawię i wiem w jakim wydaniu smakuje najlepiej. Z racji tego, że zbliżają się Święta, a ja lubię nowości na świątecznym stole to zrobiłam taką oto nowość.

 

Ciasto jaglane w wersji świątecznej przypominać może sernik, ale sera w nim nie znajdziemy, a co ciekawsze nie wsadzimy tego naszego „sernika” nawet do piekarnika. Ja je kroje na 8 kawałków z czego jeden liczy około 270kcal (bez wersji z oreo), czyli bardzo mało jak na ciasto, więc bierzcie najlepiej dwa od razu :P. Cały proces tworzenia tego smakowitego cuda trwa niecałą godzinkę i nie zawiera (tak myślę) wymyślnych składników.

Składniki:

Tortownica o średnicy 18cm (czyli mała), kolejnym razem wykorzystam uniwersalną formę do tart.

Spód:

  • 100g suszonych daktyli,
  • 30g płatków migdałowych,
  • 30g płatków owsianych (nie błyskawicznych),
  • 60g masła orzechowego (Targroch),
  • łyżeczka cynamonu,

Masa:

  • 200g kaszy jaglanej,
  • 4 łyżki cukru (ja dałam ksylitol),
  • odrobina aromatu migdałowego,
  • 100-200ml mleka/wody (zależy od upodobań),
  • *UWAGA! Aby wejść level wyżej z tym ciastem – dodajcie do masy białą część z  10 ciasteczek oreo, a czarną użyjcie do spodu i polewy lub zróbcie z niej inny użytek😊

Polewa:

  • 1 łyżka kakao,
  • 100g suszonych daktyli,
  • 60g masła orzechowego,
  • *płatki migdałowe do posypania,

 

Przepis:

  1. Daktyle zalewamy wodą (najlepiej ciepłą) i zostawiamy na minimum 10min.
  2. Daktyle blendujemy lub rozgniatamy widelcem, a następnie łączymy z resztą składników na spód.
  3. Stopniowo dolewamy wody w której były moczone daktyle, aby powstała kleista masa (nie płynna!), masą wylepiamy formę.
  4. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy w wodzie około 15min.
  5. Po ostygnięciu i napęcznieniu, kaszę blendujemy z resztą składników na masę (uważamy na ilość wody/mleka, aby nie powstała nam jaglanka 😛 to ma być zbita masa!).
  6. Masę wylewamy na spód i wkładamy do lodówki.
  7. Polewę/górę tworzymy podobnie jak spód, czyli maczamy daktyle, a następie mieszamy, blendujemy z resztą składników na górę.
  8. Polewę wylewamy na wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi.

 

Ciasto przechowujemy w lodówce pod przykryciem (folia aluminiowa) do 5 dni. Smacznego!

A Wy co przygotowujecie dobrego na Święta?