Omlet owsiany

Szamanem śniadaniowym można mnie nazwać w 100%. Popieram myśl, że jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i warto poświęcić mu ciut więcej czasu. Nie mam na myśli tylko i wyłącznie tego co mamy na telerzu, ale również jak to wygląda, jak my wyglądamy oraz jaki mamy nastrój.

Przejdźmy do mojego odkrycia miesiąca. Szczerze mówiąc robi się go krócej od owsianki, a składa się on z zaledwie 3 składników! ( + oczywiście dodatki). Jest o wiele bardziej odżywczy i smaczniejszy od zwyczajnych naleśników. Można go jeść na śniadania, kolacje, obiad, przed, po treningu, po prostu zawsze można go gdzieś wpasować 🙂

Składniki (1 omlet):

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalać zagotowaną wodą (1cm ponad linią płatków).
  2. Białka od jaj ubić na sztywną pianę a następnie zmieszać łyżką z żółtkami proszkiem oraz napęczniałymi płatkami.
  3. Na wysmarowaną niewielką ilością oleju oraz nagrzaną patelnię wylewamy masę.
  4. Po czasie przewracamy na drugą stronę, wszystko robimy na oko. Można dodatkowo zakryć patelnię pokrywką.
  5. Kiedy omlet jest już gotowy na talerzu możemy puścić wodzę fantazji i pobawić się w dekoracje naszego posiłku.

Na moim znalazł się jogurt naturalny, olej palmowy, cynamon, banan oraz winogrono.