Tagliatelle z pesto i kurczakiem

Na takie ciepłe dni najlepsze są potrawy z klimatem włoskim. Jak włoskim to oczywiście makaron. Tym razem będzie to Tagliatelle z oliwkowym pesto, kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi oraz rukolą. Danie w wersji fast dla studentów to  sam makaron z pesto. Będzie on również dobrze smakował, ale w porównaniu do mojego przepisu – słabo.

Składniki:

(3 osoby)

  • 1 pesto ( można zrobić samemu, ja zastosowałam kupne),
  • 500g makaronu tagliatelle ( w moim przypadku szpinakowe z Piotra i Pawła )
  • pierś z kurczaka,
  • 9 pomidorków koktajlowych,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawa do kurczaka z grilla,
  • zioła prowansalskie,

4a

Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić w kosteczkę, przyprawić.
  2. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni.
  3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  4. Kurczaka podsmażyć na gorącej patelni od czasu do czasu mieszając łopatką.
  5. Kiedy makaron wraz z kurczakiem będzie gotowy, należy odlać wodę i połączyć te dwa składniki.
  6. Dodać do ugotowanego makaronu z kurczakiem cały słoiczek pesto i 2 łyżki oliwy z oliwek, wymieszać.
  7. Po nałożeniu na talerz posypać rukolą, ziołami oraz ułożyć pokrojone pomidorki.