Kurczak curry z mlekiem kokosowym
Oczyszczone z chrząstek i błony filety z kurczaka koniecznie należy przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, kurkumą oraz pastą curry i obtoczyć w oliwie. Tak zamarynowane filety należy odstawić na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Ten czas można wykorzystać na ugotowanie ryży oraz obranie, oczyszczenie i pokrojenie w niedużą kostkę dyni. Zanim zaczniesz gotować, podsmaż dynię na oliwie przez kilka minut, mieszając, następnie dodaj kurczaka i dalej mieszaj. Po około dziesięciu minutach możesz wlać bulion i mleko kokosowe. Gotuj kurczaka curry, doprawiając go dodatkowo cynamonem i odrobiną cukru.

Kurczak curry z ryżem
Kurczak curry to danie nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu, nie licząc czasu marynowania mięsa. Doskonały na chłodne dni, świetnie rozgrzewa i smakuje wtedy, gdy na zewnątrz panuje chłód. Według większości przepisów tę potrawę podajemy z ryżem. Dzięki temu danie zyskuje lekkość i doskonały efekt wizualny. Kurczaka curry można udekorować listkami świeżej mięty. Jej intensywnie zielony kolor i mocny aromat sprawiają, że potrawa zyskuje wyjątkowy efekt. Możesz posypać go świeżym chilli.
Kurczak curry z dynią
Dynia to świetnie pasujący dodatek do kurczaka curry. Jej aksamitna konsystencja oraz kolor doskonale komponują się z delikatnym smakiem potrawy w wersji bez chilli. Dynia odmiany Hokkaido, niewielka, posiadająca pomarańczową skórkę jest najbardziej polecaną odmianą do kurczaka curry. Dzięki niej potrawa zyskuje doskonałą konsystencję i smak.
Data dodania: 26-07-22