Każdy sportowiec od czasu do czasu nabiera ochoty na coś słodkiego. Potrzeba dostarczenia cukru do naszego organizmu dotyka każdego z nas. W związku z tym, dbając o nasze zdrowie, wygląd oraz kondycję fizyczną, warto znać przepis na sernik z dużą ilością białka. Jak go wykonać?
Jak przygotować sernik z dużą ilością białka?
Sernik z dużą ilością białka w przygotowaniu nie różni się znacząco od standardowych przepisów. Zazwyczaj cały sekret tkwi w zamianie cukru białego na erytrytol, wyeliminowaniu masła oraz śmietany, jak również dodaniu do ciasta specjalnych odżywek białkowych, które znaczenie podwyższą zawartość białka w cieście. Wszystkie produkty należy ze sobą wymieszać, a na końcu ubić pianę z białek i połączyć z przygotowaną masą.

Jakie składniki potrzebujemy do sernika z dużą ilością białka?
Sernik z dużą ilością białka wymaga następujących składników:
- 1 kg białego, zmielonego sera,
- 250 ml mleka 2%,
- 5 jajek,
- 1 szklanka erytrytolu,
- 1 miarka odżywki białkowej o dowolnie wybranym smaku (najlepiej waniliowym),
- 2 waniliowe budynie w proszku bez cukru.
Jak upiec sernik z dużą ilością białka?
Przygotowaną masę serową należy przełożyć do foremki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Można przygotować wersję sernika ze spodem bądź bez. Następnie sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około godzinę. Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy masa jest gotowa do wyjęcia. Tak przygotowany sernik z dużą ilością białka możemy jeść bez żadnych wyrzutów sumienia.
Data dodania: 04-08-22