Fit pasta jajeczna

Dlaczego nazwałam ją FIT? Ponieważ nie posiada majonezu, którego nie znoszę 🙂 Lekka i przyjemna pasta idealnie nada się w wiosenny poranek do posmarowania kanapek.

 

Składniki:

  • 3 ugotowane jajka na twardo (na miękko też się nadadzą),
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego,
  • garść posiekanego szczypiorku,
  • 4 rzodkiewki pokrojone w kosteczkę lub słupki,
  • sól, pieprz,

 

4a

 

Przygotowanie:

  1. Ugotowane jaja obrać i zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę (ewentualnie rozdrobnić widelcem).
  2. Mieszamy w misce ze szczypiorkiem i rzodkiewką.
  3. Dodajemy jogurt, mieszamy i przyprawiamy do smaku.

*Dobre połączenie to – posmarowanie na wstępnie cienkiej warstwy pesto lub humusu, a dopiero później nałożenie pasty.