Bezmięsny obiad #1

Ciecierzyca z ziemniaczkami w sosie pomidorowym i ziołami, a do tego proponuję ryż z „przemyconym” szpinakiem. Obiad bez mięsa ? Jak widać można zrobić i można się najeść. Spokojnie, spokojne na wegetarianizm nie przechodzę, ale czasem lubię zjeść coś „lżejszego” mimo że nasycić się można tak samo. Szybki w przygotowaniu i niewymagający wielu składników, idealny dla studentów.

4a

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 puszka pomidorów bez skórki,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 3/4 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 szklanka wody (lub więcej),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól i czarny pieprz,

**do podania: ryż zmieszany ze szpinakiem

5a

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  2. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać przyprawy i smażyć przez 30 sekund, a następnie dodać ziemniaki oraz ciecierzycę. Podsmażać przez 3-5 minut.
  3. W międzyczasie wstawić do gotowania ryż.
  4. Do podsmażonych ziemniaków oraz ciecierzycy dodać pomidory, wodę, cukier oraz szczyptę soli i gotować na średnim ogniu bez przykrywki przez 20-30 minut lub do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. (Może być dłużej) Stopniowo dolewać wody jeżeli ziemniaki nie są miękkie.
  5. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i podawać z ryżem zmieszanym ze szpinakiem. (Ja użyłam szpinaku mrożonego więc pod koniec gotowania szpinaku na patelnię wrzuciłam ugotowany ryż i zmieszałam. Oczywiście szpinak nie jest obowiązkowy. Sam ryż również się sprawdzi).

Kolejna obiadowa inspiracja będzie z mięsem 😀