Jagielnik kokosowy

Bez pieczenia, na zimno, z kaszą jaglaną, słodziutkie, czyli takie jakie lubię najbardziej. Na 1 kawałku się niestety nie kończy, a wszystkich poczęstowanych urzekł. Jest bardzo fotogeniczny, a z masą należy uważać, żeby nie wyszła za płynna.

Składniki:

  • duże opakowanie herbatników,
  • 1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej,
  • 3 szklanki mleka,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
  • 200ml mleczka kokosowego (pół puszki zazwyczaj),
  • 4 łyżki brązowego cukru,
  • wiórki kokosowe,
  • kilka kropel aromatu migdałowego (chyba, że użyjecie mleka migdałowego to nie potrzeba),

 

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną płuczemy po czym wrzucamy ją do garnka, zalewamy 2 szklankami mleka i gotujemy pod przykryciem.
  2. W pozostałej szklance mleka rozrabiamy zawartość budyniu i kiedy kasza będzie ugotowana dolewamy do garnka z kaszą i dodajemy łyżkę cukru.
  3. Ugotowaną kaszę z budyniem studzimy, dodajemy parę kropel aromatu, 3 łyżki cukru, mleczko kokosowe i dokładnie blendujemy.
  4. Próbujemy odrobinę masy czy poziom słodkości jest wystarczający, jeżeli nie – dodajemy trochę cukru/słodziku/miodu.
  5. Na blaszce układamy ciastka jedno obok drugiego. Wylewamy na nie zblendowaną masę i ponownie przykrywamy herbatnikami. Teraz zajmujemy się polewą.

5a

Polewa:

Składniki:

  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki kakao,

Przygotowanie:

  1. Wszystko rozpuścić w rondelku i wymieszać. Nie doprowadzić do gotowania! Dosłownie po kilku chwilach wszystko uzyska płynną konsystencję, wtedy zdejmujemy rondelek z palnika i wylewamy na nasze ciasto.
  2. Dekorujemy wiórkami kokosowymi i ewentualnie cukrem pudrem.
  3. Wkładamy do lodówki na minimum 1h.