Homemade (slow) fast food

Szybki obiad? Studencki obiad? Zdrowy obiad? Smaczny obiad? Wszystko w jednym! Trudno to danie było nazwać więc poszłam w amerykańskie klimaty 😛

Lubię gotować, inspirować, smacznie i zdrowo jeść oraz fotografować pełne talerze 😛 Studia uczą mnie życia na własną rękę, a w tym wyobraźni kulinarnej. Ma być szybko, zdrowo, smacznie i żeby siła na trening była(oraz do nauki :D) Eksperymenty, eksperymentami, ale to danie akurat mi wyszło, więc jak obiadu jeszcze nie jedliście to jesteście w odpowiednim miejscu 🙂

Składniki(1 osoba):

  • pierś z kurczaka,
  • batat/duży ziemniak(na zdjęciu batat, ale osobiście wolę zwykłego ziemniora),
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • przyprawy (jakie lubicie oraz jakie posiadacie, u mnie: majeranek, ostra i słodka papryka, sól, pieprz, szafran, oregano)

Przygotowanie:

  1. Batata myjemy, obieramy, kroimy, układamy na papierze do pieczenia, malujemy pędzelkiem oliwą z oliwek(nie trzeba), przyprawiam i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200stopni – 25min.
  2. Kurczaka kroimy w „kąski” lub jak kto woli.
  3. Następnie należy rozbełtać jajko i wymieszać z przyprawami.
  4. Kurę obtaczamy w jajku, a następnie w mące i wrzucamy na rozgrzaną patelnie(z olejem koko).

3a

Tak przygotowany kurczak jest mega soczysty i smakuje wybornie. Nie byłabym sobą, gdybym jadła to danie bez keczupu 😛

Zamiast batatów można dać zwykłego ziemniaka. Trzeba go umyć, ale nie trzeb obierać. Trzymamy go wtedy 30min w 200stopniach i go polecam „pomalować” oraz przyprawić oczywiście.

Najprostsze dania wychodzą zawsze najlepiej! Smacznego!