Krewetki w maśle orzechowym

Nie lubicie krewetek?

Spokojnie! Kurczak też się nada 🙂

Nie mam co ukrywać. Jest to moje ulubione danie obiadowe, nie ważne czy z kurą czy z krewetami.

Składniki(1 porcja):

  • 6 krewetek tygrysich (obranych) – lub pierś z kurczaka,
  • 1 łyżeczka płatków chili,
  • 100g makaronu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 (porządna) i pół łyżki masła orzechowego,
  • 100ml mleczka kokosowego (lub zwykłego mleka),
  • 2 łyżki curry,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • pół łyżeczki oleju kokosowego,
  • sól,

Przepis:

  1. Makaron gotujemy.
  2. Na patelni (olej kokosowy) podsmażamy czosnek i płatki chili.
  3. Po chwili na patelnię wrzucamy obrane krewetki (ja lubię je kroić :P).
  4. Krewetki smażą się szybko, więc jak już będą gotowe zmniejszamy gaz i wlewamy nasz sos (wymieszane mleczko, curry, sos sojowy i masło orzechowe).
  5. Dusimy przez chwilę i doprawiamy solą, mieszając od czasu do czasu łopatką.
  6. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę mleka.
  7. Makaron przekładamy na talerz lub do miseczki i polewamy sosikiem z krewetkami.
  8. Na wierzch sypnę sobie czasem parę nerkowców (jak na zdjęciu).

Bardzo szybkie, sycące i mega smaczne danie. Fani masła orzechowego powinni się cieszyć.