Rafaello jaglane
Jest o wiele zdrowsze i smaczniejsze od oryginalnych kuleczek. Chyba każdy o tym wie że domowe, robione samodzielnie zawsze jest najlepsze! Idealnie komponuje się z kawką popołudniową. Polecam każdemu!
Składniki:
- 50g kaszy jaglanej,
- szklanka mleka,
- 2 łyżeczki odżywki białkowej ciasteczkowej (można pominąć),
- 130g wiórków kokosowych,
- 1 i pół łyżki miodu,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- kilka kropel aromatu migdałowego,
- *migdały,
Przepis:
- Płuczemy kaszę pod wodą, następnie zalewamy mlekiem i na małym gazie gotujemy.
- W międzyczasie na patelni podsmażamy 100g wiórków kokosowych do czasu aż będą miały lekko pomarańczowy kolor.
- Kiedy kasza wchłonie całe mleko (ważne!) dodajemy do niej podsmażone wiórki oraz miód, mieszamy i zdejmujemy z gazu.
- Całość przekładamy do blendera z resztą składników (oprócz migdałów). Blendujemy na gładką masę.
- Z masy formujemy kuleczki i do środka wciskamy migdała (można pominąć).
- Kuleczki obtaczamy w reszcie wiórek (30g).
- Kulki układamy jedna obok drugiej i schładzamy w lodówce.
Bon appetit!