Rafaello jaglane

Jest o wiele zdrowsze i smaczniejsze od oryginalnych kuleczek. Chyba każdy o tym wie że domowe, robione samodzielnie zawsze jest najlepsze! Idealnie komponuje się z kawką popołudniową. Polecam każdemu!

Składniki:

  • 50g kaszy jaglanej,
  • szklanka mleka,
  • 2 łyżeczki odżywki białkowej ciasteczkowej (można pominąć),
  • 130g wiórków kokosowych,
  • 1 i pół łyżki miodu,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • kilka kropel aromatu migdałowego,
  • *migdały,

Przepis:

  1. Płuczemy kaszę pod wodą, następnie zalewamy mlekiem i na małym gazie gotujemy.
  2. W międzyczasie na patelni podsmażamy 100g wiórków kokosowych do czasu aż będą miały lekko pomarańczowy kolor.
  3. Kiedy kasza wchłonie całe mleko (ważne!) dodajemy do niej podsmażone wiórki oraz miód, mieszamy i zdejmujemy z gazu.
  4. Całość przekładamy do blendera z resztą składników (oprócz migdałów). Blendujemy na gładką masę.
  5. Z masy formujemy kuleczki i do środka wciskamy migdała (można pominąć).
  6. Kuleczki obtaczamy w reszcie wiórek (30g).
  7. Kulki układamy jedna obok drugiej i schładzamy w lodówce.

Bon appetit!