Największe oszustwo – Cukier wanilinowy

Cukier waniliowy pojawia się większości przepisów na wypieki czy desery. Każdy kto przygotowuje słodkości wie, że trudno jest się bez niego obejść. Pytanie, -Ile jest WANILII w waszym cukrze „WANILINOWYM„? Już widzicie tą różnicę?

 

  • Cukier wanilinowy powstaje w wyniku zmieszania cukru z waniliną lub etylowaniliną. Są to dodatki syntetyczne, zaledwie podobne do wanilii.
  • Cukier waniliowy natomiast powstaje z cukru połączonego z ekstraktem z wanilii lub całych lasek waniliowych.

 

Czym tak naprawdę jest WANILINA i skąd pochodzi?

Metody pozyskiwania waniliny są szokujące. Japońscy badacze w 2006 r. wynaleźli sposób na wyizolowanie waniliny z kału bydła domowego. Wszystko wiąże się oczywiście z pieniędzmi. Koszt uzyskania kilograma waniliny syntetycznej jest 260 razy mniejszy niż naturalnej. Co ciekawe produkowana masowo znalazła szerokie zastosowanie, na przykład w przemyśle kosmetycznym (jako związek zapachowy przy produkcji kremów itp). U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry.

vanilla-428125_960_720

Zrób cukier waniliowy sam w domu! 

Składniki:

  • 1 szklanka drobnego cukru (ja daje brązowy),
  • 2 laski wanilii,

Wykonanie:

  1. Laski wanilii przekroić na pół i wydłubać ziarenka. Dodać je do cukru i dokładnie wymieszać.
  2. Przesypać do słoika.
  3. Dla wzmocnienia zapachu poleca się włożyć do środka pozostałe laski wanilii.
  4. Raz na jakiś czas warto wstrząsnąć zawartością, aby nie pojawiły się grudki.